Kapok – materialet med det sære navn og de gode egenskaber

En lang, stærk træstamme med en imponerende krone, der breder sig ud som en stor skærm. Sådan kender de fleste det ikoniske kapoktræ. Træsorten kommer oprindeligt fra Central- og Sydamerika, men vokser i dag også i Vestafrika, på Bahamaøerne, i Caribien, samt Sydøstasien, hvor kapoktræet breder sine karakteristiske og smukke trækroner ud som store, grønne parasoller.

Men kapoktræet er ikke blot smukt. Det har også en lang række gode egenskaber, vi nyder godt af. Særligt træets lette, stærke og vandafvisende fibre er en nyttig ressource, som kan bruges til blandt andet isolering og fyld i puder og madrasser. Fibrene blev endda tidligere brugt i redningsveste på grund af de vandafvisende egenskaber og fibrenes opdrift, som var perfekt til at holde bæreren flydende, indtil nyere teknologi introducerede syntetiske fibre, der i dag bliver brugt i vestene.

Hvert træ producerer årligt hundredvis af håndstore bælge, der rummer træets frøkapsler omgivet af bløde, bomuldsagtige fibre. Det er disse nyttige fibre, der bruges til fyld i for eksempel madrasser. Med en kapok madras kan man få alle kapokfibrenes gode egenskaber helt hjem i soveværelset, hvor de hjælper til en god og rolig søvn.

På grund af kapokfibrenes evne til at isolere, bliver man ikke udsat for træk med en kapok-madras. Kapokken reflekterer kroppens egen varme på en behagelig måde, så både børn og voksne brugere af madrassen føler sig varme og godt tilpas natten igennem.
Kapokfyld er liggefast og giver en god støtte og komfort for den sovende, hvilket især er godt for børns knogleopbygning.
Kapokfibrenes vandafvisende egenskaber gør, at kapok-madrasser ikke suger fugt og derfor aldrig vil føles klamme eller kolde. Derimod vil madrassen være med til at temperere kroppen, så man ikke kommer til at svede under søvnen, og dermed får en roligere søvn.
Oveni alle de andre gode egenskaber er kapok også særdeles allergivenligt, da støvmider, bakterier og svampesporer ikke kan leve i mateerialet.

En kapokmadras er en både komfortabel og bæredygtig vej til gode nætter og rolig søvn.

 

Astrid Madsen