Disse ting skal du vide, hvis du vil lægge sedummåtter på taget

Drømmer du om et grønt tag på huset, sommerhuset eller udbygningen? Med færdige sedummåtter tager det ikke lang tid, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du kaster dig over projektet.

Nedenfor har vi samlet en liste over de ting, du skal vide, så du kan komme i mål med dit grønne tag:

Kan taget bære?

Først og fremmest skal du være sikker på, at taget kan bære de ekstra 50 kg/kvadratmeter. Er du i tvivl, så spørg en byggesagkyndig til råds.

Hvad siger kommunen?

Inden du lægger grønt tag på dit hus, din garage eller din tilbygning, så vær opmærksom på, om kommunen har noget at indvende. Spørg altid først, så du ikke risikerer at skulle lave det hele om.

Brandfare?

Hvis kommunen – eller andre for den sags skyld – skulle spørge, så er sedumtage brandgodkendte. I hvert fald hvis du køber dem fra et velrenommeret firma.

Hældningen på dit tag?

Hvis dit tag har en hældning, der overstiger 12 grader, så er opbygningen anderledes. Det kan stadig lade sig gøre, men i så fald bør du kontakte det firma, du køber måtterne fra, så du kan få en grundig vejledning.

Kanter og afslutninger?

Når du laver kanter og afslutninger på dit tag, så skal højden være den samme som sedummåtterne. I de fleste tilfælde er det mellem 3-6 centimeter.

Vand- og rodfast tagmembran

Når dit tag bygges op, så er det vigtigt at sørge for, at der ligger en vand- og rodfast gummimembran lige under sedummåtterne. På den måde sikrer du taget mod fugt.

Hvilke sedummåtter skal man vælge?

Der findes som udgangspunkt to forskellige typer af planter, der bruges til grønne tage: græs og stenurt.

Stenurt er ekstremt tørketolerant, og derfor er de meget velegnet til tynde opbygninger. Det giver et mere tørt udseende om sommeren, men det er mere eller mindre vedligeholdelsesfrit. Grønne tage med stenurt kan udføres i flere forskellige plantesorter, så du får et tag, der passer til din smag.

Græsser er også en mulighed, når det kommer til grønne tage, og her får du et mere frodigt og varieret udtryk. Til gengæld kræver det også en tykkere bund.Vælg mellem forskellige sorter, der vokser vildt på taget og skaber et naturligt rum, hvor der er masser af plads til havens dyr og insekter.

Uanset hvilken form for sedummåtter du vælger, så sørg for at følge vejledningen, så taget bliver bygget korrekt – alternativt risikerer du, at rødder og vand trænger ind i bygningen.

Camilla Skøtt